Vad är kumite?

Kumite, även kallat sparring eller fighting, tränar vi för att lära oss olika attacker och kontringar i rörelse. Man tränar också upp sin koncentrationsförmåga, sin kondition och sin “tajming”. För att kunna träffa sin partner med en regelrätt spark eller ett slag krävs kontroll på sina egna och sin sparring-partners rörelser. Vi tränar ingen “fullkontakt” utan tränar och tävlar helt efter WKF’s regler. Man tränar kumite både som självförsvar och för tävling. All kumite-träning sker under kontrollerade former och vid träning inför tävling följer vi noggrant de regler som gäller för karatetävling.

Får man träffa? Vuxna får träffa partnern med så kallad “skin touch”, vilket betyder att man träffar utan att skada partnern. Skulle någon form av skada uppstå eller blod synas på en läpp eller dylikt bryts matchen och straff utdelas till den tävlande som skadat sin partner. Man kan alltså ej vinna en karatematch på knock out som i boxning. Barn får ej träffa med slag eller sparkar och har därför egna regler.

Vid tävlingar i kumite har man fyra domare, en huvuddomare och tre kantdomare. En karatematch pågår i två eller tre minuter (beroende på kön och ålder) eller tills den ena tävlande når 8 poängs ledning över sin motståndare. Man kan få ett, två eller tre poäng för en teknik beroende på vilken teknik man utfört eller hur bra tekniken klassas.

Till kumite träningen behövs knog- och tandskydd. Barn upp till 15 år som ska tävla i kumite ska ha benskydd också. Detta för att träningen ska vara så likt tävlingen så möjligt. Skydd finns att låna på klubben så det är inget man behöver köpa från början. Tandskydd kommer finnas till försäljning.

keyboard_arrow_up